Thursday, March 18, 2010

Reflexions sobre la gestió del temporal.

Sempre he intentat evitar els temes polítics al blog, però hi han coses que per dignitat no es poden passar per alt.

Primer de tot, caldria recordar que el temporal de neu va ser anunciat amb suficient temps com per prendre les mesures necessàries, i tant el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) portaven anunciant des de dijous la possibilitat de neu a cotes baixes, uns pronòstics que es van anant confirmant al llarg de la setmana fins a activar el màxim nivell d’avís (Nivell 2) per risc de nevades fins a nivell de mar que acumularien gruixos importants, així com també diversos avisos pel fort temporal marítim i per vent (mirar arxiu PDF aquí). Aquests avisos s’emeten al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), i aquest és l’òrgan encarregat de gestionar, coordinar i avisar a totes les administracions (mirar aquí informació llindar d'avisos respece nivell 2).

Degut a aquests avisos s’activa el pla Neucat (Pla d’Emergències per Nevades a Catalunya). Segons el mateix protocol (mirar arxiu PDF aquí), correspon a la Conselleria d’Interior dirigir aquest Pla d’Emergències, en aquest cas, el Conseller Saura és el màxim responsable.

Malgrat activar l’avís de nivell 2 (no s’havia activat en tot l’hivern) a tot Catalunya (litoral inclòs) per nevades, el conseller Saura era a Mallorca, potser passant el cap de setmana. Com a màxim responsable el seu lloc era estar al capdavant de l’operatiu del pla d’emergències a la seu del CECAT a Barcelona al conèixer la situació anunciada.

Davant del caos que es va produir, i com a bons polítics, en un primer moment la mateixa Generalitat va culpabilitzar als meteoròlegs perquè deien que no s’havia predit la nevada, per sort nostra i desgràcia d’ells, es va demostrar que la nevada va ser pronosticada tal i com demostra els avisos enviats al CECAT (mirar arxiu PDF aquí). Al posar en evidència les males maneres d’alguns polítics fent ús de l’engany per no atribuir-se responsabilitats, varen intentar buscar un altre culpable, aquesta vegada li va tocar el rebre als mateixos ciutadans per agafar el cotxe i no el transport públic com es va recomanar (si els meteoròlegs no vam avisar, perquè es va recomanar agafar el transport públic?). Al veure que el transport públic, fins i tot els flamant trens de rodalies de la Generalitat, quedaven inutilitzats tornant a posar en evidència la nostra administració autonòmica, varen decidir dir que la culpa és de la companyia elèctrica i aquests que la culpa és l’encallament de la construcció de la MAT. Uns es passen la pilota als altres. Però la realitat és tossuda i els nostres representants polítics del Tripartit uns incompetents.

Si bé és cert que Fecsa-Endesa és una empresa privada (malgrat dependre d’ENEL, empresa pública italiana), té una funcionalitat pública i, per tant, és responsabilitat de la Generalitat vetllar pel bon funcionament de la xarxa, tot controlant i exigint a la companyia, quan calgui, el manteniment per tenir en bons estat les infraestructures elèctriques. Respecte a la MAT, si bé és cert que cal aportar més energia a la zona de Girona des de França (la població creix, les infraestructures creixen, les tecnologies augmenten... i, en conseqüència, cal més energia que fa 30 anys enrere, lògic.). Tot i això, dir que amb la MAT l'apagada no hagués passat és voler prendre’ns el pèl. La MAT és una línia que vindria des de França fins a Vic-Juià (per on passa l’actual), i d’aquesta es connectaria diferents línies que subministrarien l’energia cap a la Costa Brava, en la majoria dels casos, aprofitant les mateixes línies actuals que són, precisament, les que s’han caigut per acumulació de neu-gel als seus fils i en molts altres, per la caiguda d’arbres sobre els cables.

La versió oficial, però, ha tornat a canviar. Aquest mateix matí, en una entrevista al M.H. Montilla a T5, afirmava que la culpa és del Canvi Climàtic, afirmació aquesta que va agafant impuls entre els seus socis de Govern (ERC i ICV) per intentar amagar la incapacitat permanent de la nostra administració autonòmica en gestionar un trosset de territori. - Són incapaços de gestionar una regió d’Espanya i volen la independència per gestionar el territori com un país propi... Si això passés, estic convençut que acabaríem incorporats com un país de l’Àfrica. Quan això succeís alguns ja haurem emigrat-

A Tossa ha hagut de ser l’ajuntament, amb l’ajuda d’alguns veïns, els que han hagut de gestionar la situació al poble.

El dimarts 9, a mig matí ,Tossa ja tenia els principals carrers del poble nets de neu, inclús les voreres, gràcies a la ràpida actuació de la brigada municipal ordenada per l’ajuntament. En canvi, les carreteres continuaven amb mig metre de neu a les seves zones més elevades i, lògicament, sense electricitat ni telèfon. Fins i tot, l'ajuntament va aconseguir que les onades no entressin al passeig del mar i als establiments de primera línia al posar muntanyes de sorra entre el Passeig marítim i el carrer que passa per la platja fins a l'Àncora per frenar les onades, a més d'ajudar a la riera a desembocar al mar en aquest mateix punt en treure la sorra que la taponava i que haguès produit el seu desbordament per la zona del pont del Paradís.
Ni Diputació de Girona ni Generalitat varen preocupar-se per la situació al poble. Estàvem incomunicats i abandonats.
Aquell mateix dia, va sortir el Sr. Boada (ICV), dient que “tot havia tornat a la normalitat” (la gent que no tenia llum no podia escoltar aquesta falsetat), el Sr. Saura, que havia arribat dilluns a la nit de Mallorca (quan ja havia deixat de nevar), no hi era per enlloc.
Mentrestant, es coneix la noticia que la Generalitat demana a l’Unitat Militar d’Emergència (UME), per pressions d’ERC, que abandoni la zona (havien obert en 12 hores 300 km de carretera, entre elles, tota la N-II fins a França i la C-35 entre Vidreres i Platja d’Aro i la C-31 fins a Palamós), eixos principals de comunicació. A més, es rebutja els grups electrògens de l’exèrcit, els mateixos que quan l’apagada de l’estiu del 2007 a Barcelona ciutat, van donar llum a mig milió de ciutadans en menys de 48 hores. Tossa i moltes zones continuen sense llum i gent atrapada en urbanitzacions (precisament a les zones on havia d’actuar l’UME de cara a dimecres i dijous). Els fan fora per les obsessions identitàries d'uns pocs. Patètic. Nosaltres també els hi paguem el sou i estan per aquestes coses, feien falta mans.
Fins a finals de setmana no arriba la llum amb normalitat a Tossa, es posen els grups electrògens però alguns d’ells no funcionen i no pot subministrar llum a tota la població.
Es coneix la mort d’una dona i la intoxicació de més d’un centenar de ciutadans en inhalar fum de grups electrògens propis o d’incendis produïts per l’improvització d’estufes de llenya dins de les llars (sense electricitat molts ciutadans no podien ni fer servir la cuina ni la seva calefacció, aquelles nits s’arriben a rondar els -3ºC al litoral i els -6ºC a l’interior). Els ajuntaments continuen abandonats i han de ser ells els qui obrin oficines i realitzin reunions informatives amb els veïns explicant la situació. A Tossa, cap membre del Govern de la Generalitat a visitat Tossa, sí ho han fet membres de l’oposició.

De qui és la culpa?

Jo ho tinc clar, el Sr. Nadal (PSC) tenia raó; “la culpa és de la gent”. Efectivament, com ja li vaig dir l’altre dia, “la culpa és nostra per votar una colla d’incompetents que només governen per una minoria i no pel conjunt de la ciutadania”.

Si no hi ha canvis, el 21 de Novembre d’aquest any hi hauran eleccions a la Presidència de la Generalitat i el poble dirà qui té la culpa. Li recordaré.
Any source

No comments:

Post a Comment