Friday, July 25, 2008

El volcà Chaitén torna a l'acció.

A principis de maig, va entrar en erupció el volcà Chaitén (Xile). Algunes vegades ja em parlat de l’erupció d’aquest volcà (clic aquí), que amb les erupcions d’altres volcans, he anat comentant la possibilitat d’un refredament lleuger de la temperatura global del planeta.


Aquests dies, aquest volcà a intensificat la seva activitat, originant fins a 200 tremolors amb una mitja de 8 moviments per hora, alguns d’aquests s’han sentit fins a 300 quilòmetres de distància.


La intensificació eruptiva del volcà, a obligat al desallotjament de tota la població de la zona i com a principis de maig, a posar en màxima alerta tota la zona més propera al volcà.

Aquest volcà, se’l considerava inactiu i segons els científics, la seva última erupció va tenir lloc l’any 7420 a.C. Avui, en canvi, és un dels volcans més actius del planeta i des de principis de maig es troba abocant cendres i gasos constantment i amb fortes erupcions regularment. Fins i tot, algunes de les fortes erupcions han vingut acompanyades de material incandescent i algunes llengües de lava.

En la seqüència de les imatges del satèl·lit de principis de maig, podem veure com les cendres van cobrir tota la Patagonia argentina. Durant els propers dies el fum del volcà va arribar fins els 17 quilòmetres d’altura obligant a tallar el tràfic aeri en diferents aeroports ubicats a centenars de quilòmetres del Chaitén.

Imatge del satèl·lit Terra de la NASA amb els seus sensors MODIS el dia 3 de maig. S'aprecia la columna de fum provinent del volcà creuant la Patagonia argentina.

Una altre imatge del sensor MODIS del satèl·lit Terra presa el 5 de maig on s'aprecia el desplaçament cap a l'est de la columna de cendres volcàniques.



Video de l'erupció del Chaitén de principis de maig.

Any source

No comments:

Post a Comment