Segueix els moviments sísmics del Katla http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/stodvaplott.html
Esquema de l'evolució de la columna de cendra i gassos.
Si finalment el Katla entrés en erupció les conseqüències serien catastròfiques. El Katla, conjuntament amb el Laki i el Eldgià formen un dels sistemes volcànics de major magnitud del món. Les erupcions del Katla es caracteritza per les grans columnes de cendres que origina i la seva virulència, en l’erucpió de l’any 936 va produir una fissura d’erupció volcànica de 30 quilòmetres de llarg. Des de llavors, s’han comptabilitzar una quinzena d’erupcions. Tanmateix, la potència d’aquest volcà origina moviments oceànics similar a tsunamis i la seva presència dins d’una glacera cinc vegada més gran que on està ubicat el Eyjafjällajokull podria originar grans inundacions a Islàndia, però l’erupció del volcà Katla no originaria només efectes a escala islandesa, si no que ho podria fer a escala mundial
Està clar, que si el Katla ‘estalla’, els efectes anirien més enllà del caos aeri. El 1991, amb l’erupció del volcà filipí Pinatubo es va produir un refredament de la temperatura de la Terra. En aquella ocasió, les cendres del volcà van travessar la troposfera i van arribar fins l’estratosfera (més de 12 quilòmetres d’alçada), a l’estratosfera no hi ha fenòmens meteorològics i, per tant, la pluja, el vent, etc. no poden escombrar i ‘netejar’ les cendres de l’aire. La presència d’aquestes cendres a l’estratosfera van durar un parell d’anys i va originar que l’immens núvol de cendra reflectís la radiació solar cap a l’espai, és a dir, la radiació solar no arribava a la superfície terrestre i, per tant, no podia escalfar com ho faria normalment, les cendres acumulades a l’estratosfera feien de filtres. Això va originar que baixés la temperatura global del planeta.
Una altre de les conseqüències climàtiques de les grans erupcions volcàniques és l’oscil·lació del mar. Cada vegada que es posa en erupció un volcà, s’ha observat que el nivell de les aigües properes deixar d’augmentar, fins i tot les refreda, això és degut a què la densitat del núvols de cendra i gasos que emet el volcà no deixa passar la radiació solar i per tant aquesta no escalfa sobre la superfície del mar. Quan l’erupció del volcà Pinatubo el 1991, el nivell del mar va baixar sis mil·límetres i també la seva temperatura.
Per tant, si finalment el volcà Katla entrés en erupció, podríem parlar de conseqüències climàtiques importants a curt termini, a més, degut a la seva ubicació es podria produir una alteració de les corrents oceàniques i també atmosfèriques de l’hemisferi nord, especialment d’Europa. S’haurà de seguir.
No comments:
Post a Comment