Sunday, May 11, 2008

RESUM de la LLEVANTADA dels dies 9, 10 i 11

Des de principis de setmana, els models indicaven la possibilitat que tinguéssim una situació d’est que ens portaria precipitacions abundants a gran part de Catalunya, especialment a la seva meitat est. Amb el pas dels dies, aquesta possibilitat s’anava confirmant i, fins i tot, indicant la possibilitat de precipitacions molt abundants i superiors als 150 litres en tot l’episodi.

Finalment, la formació d’una baixa mediterrània, alimentada posteriorment per aire fred en alçada, ha originat un temporal de llevant de primera categoria, especialment, a les comarques barcelonines i tarragonines, i en menor mesura, les de Girona i Lleida. La zona de la Vall d’Aran, com és habitual en aquestes situacions, s’ha quedat al marge.

Aquesta situació, que no és inusual en aquesta època de l’any, però si més freqüent durant la tardor, ha originat diferents fenòmens meteorològics i precipitacions d’abundants a molt abundants.

Les precipitacions més abundants (Font: Servei Meteorològic de Catalunya) han estat les següents.

Torredembarra (Tarragonés): 183 litres
Prades (Baix Camp): 175 litres
Constantí (Tarragonés): 161,2 litres
Mas de Barberans (Montsià): 155,6 litres
Vallirana (Baix Llobregat): 150,2 litres
Viladecans (Baix Llobregat): 149,7 litres
Falset (Priorat): 138,2 litres
Sant Pere de Ribes (Garraf): 127,7 litres
Viladrau (Osona): 120,5 litres
Alcanar (Montsià): 112,4 litres
El Vendrell (Baix Penedès): 110 litres
St. Sadurní d’Anoia (Alt Penedès): 104,3 litres

A les comarques de Girona, conjuntament amb les de Lleida, són on menys a plogut, no obstant, els reculls no són menyspreables.

Sant Pau de Segúries (Ripollès): 76.4
Núria (1.971 m) (Ripollès): 65.4
Girona (Gironès): 63.8
Olot (Garrotxa): 60.8
La Vall d'en Bas (Garrotxa): 58.8
Viladrau (Osona): 120.5
Anglès (Selva): 57.4
Vilobí d'Onyar (Selva): 54.3
Cervera (Segarra): 50,2
Cassà de la Selva (Gironès): 47.0
Malniu (2.310 m) (Cerdanya): 43.9
La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà): 40.0
Serra de Daró (Baix Empordà) 36.4
Lleida (Segrià): 20,4
Roses (Alt Empordà) 15.6

A la nostra localitat (TOSSA DE MAR), ha catgut un total de 43 litres (fins diumenge).
Fora de l’àmbit de Catalunya.
Benicarló (Castelló): 164,7 litres
Ballestar (Castelló): 115,6 litres
València 80,2 litres
Cosuenda (Zaragoza): 74 litres
Peralejos (Guadalajara): 49,3 litres
Granada 48 litres

Aquesta situació, com deia al principi, ha originat diferents fenòmens meteorològics bastant inusuals:
Overshooting originat per una tempesta mesoescalar.
Un overshooting, és quan la part superior de la tempesta ha traspassat l'enclusa. M’explico, els núvols de tempesta per excel·lència, els cumulonimbus, tenen un desenvolupament vertical màxim, on l’enclusa (part recta i allargada que es veu sobre els potents núvols) arriba fins a la altitud màxima de desenvolupament (la tropopausa uns 12 km d’alçada), indret a partir del qual, deixen d’haver-hi fenòmens meteorològics i vapor d’aigua. A vegades, les corrents internes de les poderoses tempestes, arriben a ser tan fortes que originen una ondulació temporal de la tropopausa, i fan sobresortir el núvol més enllà del nivell de transició entre la troposfera i l'estratosfera.
Més informació sobre els overshooting clic aquí



Possible formació transitòria i temporal d’un Medicane (Mediterranean hurricane).

Imatge visible del meteosat, el diumenge 11 a les 12 del migdia


Un Medicane, és un fenomen bastant inusual, y la seva estructura i forma és igual al d’un huracà, només que es forma en el Mar Mediterrani i les seves conseqüències són molt menors però no per això, poc desastroses. L’últim Medicane que varem tenir va ser el 18 d’Octubre a Múrcia.

Què és un Medicane? Formació? Clica aquí


Tornant a les pluges, en les següents imatges, podrem veure com varen evolucionar les precipitacions de forma molt resumida a partir de les imatges del radar del SMC.


Les primeres precipitacions ja van aparèixer el divendres 9 per les terres tarragonines i es varen anar estenent pel tot el territori català . El dissabte, aquestes es van generalitzar en gairebé tot el territori, sent el dia que més aigua va caure.

En aquesta imatge del radar, corresponent al dissabte 10 a les 16:48 hores, s'aprecia com arriba a la nostra localitat un nucli molt actiu, que va descàrregar amb força deixant-nos 5 litres en 4 minuts, amb una intensitat de 80mm/h.

Durant tota la tarda i nit, va estar plovent ininterrumpudament, en total, van caure 26 litres en tot dissabte.


El diumenge, la llevantada va donar pas als ruixats i a les tempestes. En aquesta imatge, veiem el ruixat que va descàrregar el migdia de diumenge deixant-nos 2 litrets més.


Formació de la baixa, on s'aprecia l'aire fred en alçada entrant per l'estret de Gibraltar realimentant els vent humits de llevant que varen donar lloc a la formació de la baixa mediterrànea d'aquests dies i que en els propers dies, ens portarà encara pluges en forma de ruixats i tempestes.

En el radar de l'AEMET també es podia intuir la formació de la baixa i el seu moviment rotacional. Tot un espectacle....


A hores d'ara (05:30 h), els ruixats i les tempestes s'estan formant davant de la Costa Brava, algunes d'elles penetren terra endins, i descarreguen amb força.

Segons indiquen els models, avui dilluns els ruixats seran els protagonistes, especialment a la meitat est, localment amb forta intensitat i acompanyats de calamarsa i aparell elèctric. Dimarts, els ruixats de mitja tarda es repetiran.
Any source

No comments:

Post a Comment