Monday, May 23, 2011

Recordem el Pinatubo i les seves consqüències climàtiques



Bones a tots, ja veieu amb que comencem el post, tornem a refrescar la informació sobre el volcà islandès Grimsvötn, que va entrar en erupció el dia 21 de maig i fins llavors ha mantingut la seva activitat bastant regularment, tot i que en les últimes hores no ha llençat cendra amb tanta activitat que durant la diada del diumenge.

Sembla que segons l'evolució de les previsions meteorològiques i la activitat del volcà, podríem veure'ns afectats per aquest núvol de cendra, ja que les previsions provisionals (perquè ja sabem que la meteorologia canvia cada dos per tres) apunten a que els vents en l'alçada que estan dipositades aquestes cendres seran favorables perquè ens visitin de cara el dijous.

Tot i això, la realitat del moment és que a Irlanda ja hi han companyies que han cancel·lat tots els seus vols per demà, i amb tot això el Barça i els seus seguidors podrien ser afectats a l'hora de viatjar cap a Londres, però vaja, a nosaltres el que ens interessa es parlar del volcà i les seves "hipotètiques" conseqüències en el clima.

Per explicar aquest cas, ens remuntem a l'any 1991 i viatgem fins a Filipines, concretament al "Monte Pinatubo". Doncs com hem citat, el 1991 es va iniciar una gran erupció, catalogada com a una de les més destructibles del S. XX, que va deixar anar tot el material que contenia la seva cambra magmàtica i que havia anat acumulant en els últims 500 anys.


La força amb que va extreure les cendres, va fer que les llancés a 34000 metres d'alçada,  ( el volcà islandès amb prou forces ha arribat als 10000 metres d'alçada) fins al punt que va destruir una bona part de la capa d'ozó.


Efecte coixí de les cendres volcàniques (SO2)
A causa de l'acumulació de gasos i cendres a l'estratosfera (capa posterior a la troposfera, on vivim), aquestes van fer un coixí que impedia que els rajos solars no penetressin amb facilitat a la Terra i conseqüentment amb una baixada del 0.5ºC al Món, davallada molt  considerable.

Per tant, podem concloure que, de moment si no passa res molt extrany, el volcà islandès Grimsvötn no tindrà cap conseqüència climàtica, ja que si no arriba a superar la barrera de la Estratosfera (situada a 11000 metres d'alçada) aquestes cendres no es queden dipositades i no fan d'efecte coixí.

Ja podem anar a dormir tranquils, de moment!

Salut i Meteo

Any source

No comments:

Post a Comment