Sunday, July 19, 2009

Onada de calor.



Comencem una nova setmana, i ho fem després d’un cap de setmana amb temperatures suaus (màximes entorn els 24ºC) i fins i tot fresques de nit (mínima de 14,7ºC la nit de divendres a dissabte). Però aquesta setmana serà tot el contrari, ja que s’espera que pugui ser la setmana més càlida d’aquest estiu.



L’origen és una bombolla càlida que emergirà del nord d’Àfrica i afectarà tota la meitat oriental de la Península Ibérica, i sembla, que es quedarà uns quants dies. Les temperatures podran arribar puntualment als 35ºC a la costa i superar lleugerament els 40ºC a l’interior. La situació de més calor es donaria a partir de dimecres. A Tossa podríem arribar els 33-34ºC. Ho anirem seguint ja que segons com s’acabi ubicant la bossa càlida ens afectarà més o menys i, sobretot, atenció a la població vulnerable (infants i gent gran amb problemes respiratoris o cardíacs) i a l’alt risc d’incendi que hi haurà durant tota la setmana.



Model GFS. Situació esperada per dimecres al vespre a 850 hPa (1500 metres d'alçada) on s'observa com ens agafa una bombolla càlida de fins 30ºC a aquella alçada. Atenció, ja que la meteixa calor por originar tempestes seques en zones de muntanya de la meitat sud de Catalunya i sistema Ibèric.

Any source

No comments:

Post a Comment