Monday, January 24, 2011

El desgel de l'Àrtic i les seves afectacions (1)

Us deixo un article molt interessant sobre el desgel de l'Àrtic que va sortir fa 2 setmanes, en pròximes actualitzacions del bloc afegire un altre articl per complementar la informació

                    blanc: capa de gel actual a l'Àrtic
                           lila : mitjana de gel a l'Àrtic

El National Snow and Hissi Data Center (NSIDC) un organisme públic d'EUA que és la màxima referència en l'estudi de les zones polars, utilitza tant la xarxa de satèl·lits de la NASA com els seus propis mesuraments a través de diferents observatoris des de 1979, permetent obtenir dades precises i homogènies sobre la variació del gel any rere any.

Segons dades del National Snow and Hissi Data Center (NSIDC), la superfície gelada de l'Àrtic va tenir de mitjana al desembre de 2010 una extensió de 12 milions de quilòmetres quadrats, la qual cosa està 1,35 milions de km2 per sota de la mitjana (del 1979 al 2000). Això suposa la dada més baixa registrada des del 1979. L'anterior registre més baix era de 12,27 milions de km2 (mesurat el 2006).

Aquestes condicions de superfície gelada tan baixa, estarien vinculades a una etapa molt negativa de l'Oscil·lació de l'Àrtic, similar a la situació que va dominar l'hivern de 2009-2010, la qual cosa al seu torn ha estat determinant en el temps inestable i fred que hem tingut a Europa Occidental el mes passat; mentre que en l'Àrtic s'han mesurat registres de temperatura mitjana de fins a 10 ºC per sobre de l'habitual.

Com es pot veure en el mapa, i com ja va ocórrer al novembre, l'extensió del gel al desembre de 2010 va ser inusualment baixa tant en l'Atlàntic com en el Pacífic, però ho va anar especialment en la Badia de Hudson, estret de Hudson (entre el sud de la illa de Baffin i Labrador) i en l'estret de Davis (entre l'illa de Baffin i Groenlàndia ). La franja rosa ens mostra el perímetre mitjà per a desembre, segons les dades estadístiques.

La temperatura (de l'aire) en l'Est de Sibèria va oscil·lar entre 6 a 10 ºC per sobre del normal al desembre. En l'est de l'arxipèlag àrtic canadenc, la badia de Baffin / Estret de Davis i la badia de Hudson, la temperatura va estar uns 6 ºC per sobre de la mitjana. La major anomalia positiva es va registrar en el sud de la illa de Baffin, amb un registre de més de 10 ºC per sobre del normal.

Per contra, les temperatures van ser més baixes que la mitjana (de 4 a 7 ºC) es van registrar a la frontera d'Alaska i el Yukón, en el nord i centre d'Euràsia, i els països escandinaus.

Informació adquirida de: www.cazatormentas.net

Pel que fa als pròxims dies, la cosa es preveu mogudeta, no se si a la comarca del Garraf veurem neu, però el que es molt possible és que hi hagi  una bona regada a tot Catalunya. La neu podria fer acte de presència a cotes mitges (600 mts en amunt)  fora del pirineu i neu bastant generalitzada a tot al pirineu que és on fa falta de veritat, això basant-me amb el GFS.

Si em baso en altres models la cosa és bastant diferent, això deixa clara l'incertesa que hi ha per saber la mèteo dels propers dies.

Res més companys, espero que l'article us hagi interessat i que aquests pròxims dies disfrutem de la meteo que se'ns posa molt interessant.

Si voleu enviar les vostres fotos ho podeu fer a: knovas94@gmail.com

Salut i meteo
Any source

No comments:

Post a Comment