Friday, January 28, 2011

El desgel de l'Àrtic i les seves afectacions (2)

 Després de bastants dies sense tenir temps d'escriure al bloc avui per fi m'hi he pogut dedicar una mica, així que ara a continuació teniu l'article que m'havia compromés a posar-vos per que us acabeu de fer una idea de quina pot ser la gravetat del desgel de l'Àrtic.





El desglaç de l'Àrtic ha sorprès fins i tot als negacionistas que encara no es creuen que la Terra està sofrint un lent però irreversible canvi climàtic -si no es redueixen dràsticament les emissions de gasos contaminants derivats del petroli.

Un grup de científics, integrats en el denominat Giec (grup d'experts intergovernamental francès sobre l'evolució del clima) considera que l’escalfament del Planeta, que provoca el desglaç de l'enorme massa de l'Àrtic i que, al seu torn, provoca canvis de cicle entre els anticiclons que es formen en el nord d'Europa i que es queden estancats impulsant cap alcentre del continent aire polar.

El procés de desglaç de l'Àrtic té una importància fonamental en l'evolució del clima a Europa en els últims anys. Segons els científics, ja s'han fos entre el 20 i el 30% del gel àrtic, la qual cosa ha provocat l'augment de la massa oceànica.

Aquesta disminució del gel provoca el següent fenomen climatològic: a l'estiu, els rajos solars, que abans del procés de desglaç xocaven contra la massa gelada, són no obstant això absorbits pel mar.

"Prenguem com a referència que l'oceà té una temperatura de zero graus centígrads. Està molt més calent que que l’aire polar en aquesta zona àrtica durant l'hivern. En aquest procés diferencial de temperatura es produeix un important flux calent que puja cap a l'atmosfera que no existeix quan tot està cobert pel gel.

En anar fonent-se el gel per l'escalfament de la Terra s'està produint un canvi enorme", afirma a l'agència francesa de notícies AFP el científic cap de l’ Institut Postdam d'Alemanya Stefan Rahmstorf.

Les conseqüències d'aquest sistema on el gel àrtic ja no pot frenar l'escalfament del mar perquè perd massa és la creació d'un sistema d'altes pressions que està ancorat en el nord d'Europa i que empeny cap al centre del continent europeu aire polar, d'aquí les baixes i extraordinàries temperatures que van sofrir països com França i Alemanya en el passat desembre.

Sota la perspectiva d'aquesta teoria, nombrosos científics asseguren que en els propers anys haurem d'acostumar-nos a sofrir hiverns molt durs amb baixíssimes  temperatures.

"Si continua a incrementar-se la temperatura en el Pol Nord i, per tant, reduir-se la massa de gel i provocar un important contrast tèrmic amb les nostres latituds europees les fronteres d'aire calent i fred es modificaran i és molt probable que des de la meitat de França a l'altura de Lyon cap al centre d'Europa i Regne Unit quedin cobertes per la massa d'aire polar en els propers anys", explica el científic francès Robert Vautard, membre del Giec.


 Al llarg de la dècada 2001-2010, les temperatures mundials han estat 0,43 graus centígrads superiors a la mitjana de la normalitat seguint com a referència les temperatures de dècades anteriors del segle XX (1961-1990).

Font: La Vanguardia

Bé res més, sembla que entrarem pròximament en el domini de l'anticicló, encara que penso que l'hivern és molt llarg i tindrem alguna sorpresa abans que acabi.

Salut i meteo!
Any source

No comments:

Post a Comment