Friday, January 27, 2012

Potent Onada de fred amb possibilitats de neu.

Avui ja s’ha començat a notar el canvi de temps. La presència d’un cel cobert, amb poques ullades de sol són el símptoma de l’important canvi de temps que patirem a partir de demà, especialment pel que fa a les temperatures.

Una potent massa freda del nord començarà a entrar al Principat a partir de demà acompanyat d’un petit front que ens podrà donar precipitacions. Per tant, la combinació de massa molt freda amb precipitació associada estem parlant de possibilitat de neu.

Neu de cara a diumenge.

Les precipitacions a Tossa començarien a caure de cara a demà dissabte a darrera hora de la tarda. En principi la cota de neu demà estarà rondant els 700 metres, però a mesura que passi la nit i la matinada de diumenge aquesta cota de neu anirà baixant ràpidament fins als 200 metres tant sols. Per tant, a partir de mitjanit aproximadament, la precipitació serà en forma de neu per sobre dels 200-300 metres, és a dir, que diumenge al matí ens podríem aixecar amb el Massís de Cadiretes enfarinat.

Cal remarcar que no s’espera una gran nevada i que com abans haurà plogut, a la neu li costarà agafar ja que en el moment en que les precipitacions siguin més ‘intenses’ serà quan la cota de neu estigui encara per sobre dels 500 metres, és a dir, en el moment que la cota de neu estarà entorn els 200-300 metres serà justament quan les precipitacions comenci a remetre però no per això no deixarà d’enfarinar els entorns de la nostra Vila.

Més ruixats diumenge al vespre?

S’haurà de seguir l’evolució de tot el diumenge. Tot i que els models no indiquen precipitació, si s’aprecia que ens creuarà una línea d’humitat en capes mitges el que podria donar origen a convecció i, per tant, a noves precipitacions. En cas de produir-se, serien en forma de ruixats de neu per sobre dels 100-200 metres i de calabruix fins a nivell del mar. Serien ruixats curts i no molt importants, però la possibilitat existeix.

Fred cru tota la setmana.

Però la novetat d’aquest canvi de temps no està només en la possibilitat de nevades la matinada de diumenge en cotes baixes, sinó en la prolongació del fred tota la setmana vinent. La ubicació d’un potent l’anticicló en plena Sibèria allargant-se per tot Rússia i est d’Europa amb una petita baixa estancada a Itàlia, originarà una corrent que anirà injectant-nos aire molt fred de Sibèria al llarg de tota la setmana. Només cal veure els següents mapes.


Mapa esperat per dilluns 30 a les 12 del migdia.


Mapa esperat per dimecres 1 a les 12 del migdia.


Mapa esperat per divendres 3 a les 12 del migdia.


Mapa esperat per diumenge 5 a les 12 del migdia.

S’haurà d’estar atents a la possibilitat que al llarg de la setmana es produeixin precipitacions ja que si hi haguéssin, aquestes serien en forma de neu a totes les cotes.

PRECAUCIONS

Si sou a casa o en un edifici:

  • Estigueu sempre informats.
  • Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers a llocs tancats.
  • Manteniu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades.
  • No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.


Si heu de sortir al carrer:

  • Abrigueu-vos bé, cal que dugueu peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.
  • Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.


Si heu d'agafar el cotxe i conduir amb neu:

  • Eviteu agafar el cotxe, sobretot si és de nit. Si l'agafeu, equipeu-lo. Si heu de viatjar, no ho feu sol.
  • Planifiqueu la sortida, coneixeu la previsió meteorològica. les rutes i els llocs on refugiar-vos en cas de tempesta.
  • Porteu dins dels cotxe cadenes, ràdio, pala, corda, roba d'abric i aliments calòrics (xocolata, fruits secs...).
  • Ompliu els dipòsits de líquid anticongelant i del combustible, i aquest darrer ompliu-lo cada 100 km de viatge.
  • Circuleu per les vies principals i autopistes. Si la ruta és perillosa, torneu enrere o busqueu refugi.
  • Cal que poseu les cadenes a les rodes motrius del cotxe, en un lloc on no interrompeu la circulació.
  • Enceneu els llums d'encreuament i els de boira si neva i no avanceu els altres vehicles, si les condicions no són favorables.
  • Si baixeu un pendent, manteniu una distància superior a la normal i aneu amb compte en els indrets ombrívols, ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre.




Any source

No comments:

Post a Comment