Saturday, June 30, 2012

Últimes hores de l'onada de calor

DEMÀ DIUMENGE, CANVI DE TEMPS


Alberto Alcántara - 3cat24.cat


L'onada de calor persistirà dissabte, tot i que mostrarà els primers símptomes de debilitat. Les temperatures seran molt altes, farà calor i xafogor, però els valors màxims podrien quedar lleugerament més curts. Per aquesta persistència de temperatures tan elevades, el Servei Meteorològic de Catalunya manté l'avís per calor. Aquest avís queda restringit a algunes comarques de la Catalunya Central, Ponent, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. També us recordem que el risc d'incendi és alt o molt alt a gran part del país.

El dia serà radiant de sol, amb uns convidats inoporturns: els bancs de boira o núvols baixos que s'acumulen al llarg del litoral, sobretot al matí. A la tarda creixeran més nuvolades al Pirineu. A diferència de divendres, aquests núvols d'evolució seran més capaços de derivar en algun ruixat o tempesta, però en tot cas dexarien quantitats molt minses de precipitació. 

Al País Valencià i les Balears, es mantindrà la calma i la calor, amb especial intensitat al'interior de Mallorca, que està en el risc de nivell 2 (important) de l'escala de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). A València i Alacant hi ha risc de nivell 1. Recordem que ahir es van assolir els 42.6 graus a Ontinyent o 41.2 a Llíria i els 40.6 a Artà. 

Pel que fa a les temperatures, de nou hem tingut una nit tropical, amb mínimes superiors als 20 graus, a molts indrets del país. És el cas de Parets del Vallès, Alguaire, Isona, Cabrils, Torroella de Montgrí, La Granada o Berga. A Xerta, la mínima ha sigut de 25 graus, a Barcelona-Zoo de 22.7 i a Tarragona de 22.2. Aquest fet, combinat en molts casos amb l'humitat, a fet difícil el dormir per culpa de la xafogor. Les mínimes han sigut més baixes a Das, amb 9.6 graus, El Pont de Suert, amb 11.1 o Gurb, amb 14.7. A mig camí hi trobem els 16.5 d'Artés, els 17.2 de Girona o els 18 de Lleida.

Les màximes podran baixar una mica, però gairebé no ho notarem. Tornarem a assolir valors de 36 o 37 graus en els casos més extrems. A la costa les temperatures reals no pujaran més enllà dels 30 graus, però la temperatura de comfort serà molt superior. Recordem que ahir es va arribar als 40 graus a Vinebre, 39,1 graus a Torroja del Priorat, als 38.9 a Riba-roja d'Ebre o als 37.9 a Tàrrega.

Adéu a l'onada de calor

Diumenge, el canvi de temps serà radical. Per un costat, les temperatures baixaran clarament, entre 8 i 10 graus a molts indrets, fins i tot més al Pirineu. Sortirem de l'onada de calor. Per una altra banda, s'acostarà una cua frontal. L'entrada d'un solc d'aire fred en altura i la calor acumulada al llarg de la setmana seran dos factors molt favorables per a la convecció. D'aquesta manera es reactivaran els ruixats i les tempestes, que podran ser localment fortes i anar acompanyades de calamarsa. En principi, seran més importants cap al Pirineu i el prelitoral i a partir de mig matí, però ja de matinada podrem veure algun ruixat cap a l'oest. La nuvolositat augmentarà arreu al llarg del dia.

El canvi de temps també hi arribarà al País Valencià, i a les Balears: la onada de calor remetrà i creixeran tempestes a partir de la tarda. Al País Valencià seran més probables a Castelló. 

Els pròxims dies, després del parèntesi de diumenge, tornaria la calma. Dilluns, amb menys aire fred en altura, les tempestes ja serien més residuals. Les temperatures tornaran a pujardimarts i dimecres, amb un temps bastant assolellat al principi i més ennuvolat dimecres.Dijous el risc de tempesta tornaria a augmentar i les temperatures baixarien.

Any source

No comments:

Post a Comment