Wednesday, June 25, 2008

Calor, Xafogor i ruixats estiuencs.

Dissabte 21 va entrar l’estiu astronòmic però ja portàvem un parell de dies que es feien notar arreu del país. A la comunitat andalusa i extremenya, per exemple, les temperatures ja han arribat al llindar dels 40ºC. A Tossa de Mar, s’han apropat als 30ºC i la nit de dimarts a dimecres va representar la primera nit tropical amb 22,1ºC de mínima, recordar que les nits tropicals és quan la temperatura mínima és superior als 20ºC.
Si observem la taula següent de les màximes i les mínimes d’aquests darrers dies, podem veure com l’estiu ha arribat i de forma ben marcada. Sembla que durant els propers dies la calor ha de ser la tònica del dia a dia.

No obstant, i degut aquesta calorades i al pas de petites àrees d’inestabilitat, a la zona pirenaica es podrien produir ruixats localitzats, que de cara a divendres es podrien estendre en punts del nord-est, en principi no sembla que hagin d’arribar a Tossa tot i que si hi haurien intervals de núvols a partir del migdia.

Un altre element meteorològic que notem aquest dies, és la xafogor. La xafogor, és la temperatura subjectiva que sent el nostre cos, aquesta temperatura és l’acció conjunta de la temperatura ambient (calor) i la humitat relativa de l’aire.
L’èsser humà transmet calor (transpiració del cos), quan la humitat de l’aire, conjuntament amb la temperatura ambient, és elevada, dificulta la transpiració del cos i és aquí, quan notem la sensació de xafogor. La suor, per exemple, és degut a la saturació de la transpiració corporal. A la taula següent, podem veure la temperatura de xafogor amb unes condicions determinades temperatura i humitat.
Any source

No comments:

Post a Comment