Wednesday, October 1, 2008

Canvi d'aires i alguns ruixats


A partir de demà dijous, s’escolarà una massa freda pel Pirineu que originarà una davallada considerable de les temperatures divendres i ruixats a la meitat nord, concentrades especialment al Pirineu amb una cota de neu que podria baixar a la seca cara nord fins el s 1200 metres.

El desplom d’una bossa freda d’origen polar amb un centre de -30ºC entrarà pel Pirineu de forma activa amb una temperatura entorn els -26ºC a 5500 metres d’alçada portant un desplom de les temperatures i ruixats continuats en tot el Pirineu amb una cota de neu que baixaria fins els 1200 metres a la cara nord i els 1400 a la cara sud. Tanmateix, fora del Pirineu, a partir de dijous al vespre, es produirien ruixats de forma dispersa en altres punts de la meitat nord, que serien més importants en zones del nord-est de cara la matinada i tarda de divendres.


Els models indiquen que les precipitacions fora del Pirineu serien disperses i poc importants. No obstant, a partir de la matinada de divendres trobarem humitats elevades a 700hPa i 850hPa, amb la bossa d’aire fred en alçada que ens fa malfiar. Aquestes entrades d’aire fred pel nord, amb humitats elevades en capes mitges, originen un efecte rebuf en la zona del nord-est i en el litoral central i sud de la Costa Brava. Així doncs, fora del Pirineu on les precipitacions serien més continuades, esperaria l’aparició de ruixats a partir de la tarda de dijous per zona de l’Empordà i punt interiors del nord-est, que de cara a la matinada s’anirien desplaçant cap al sud, on apareixerien alguns ruixats importants i d’una certa intensitat enfront de la costa (entre Cap de Begur i Barcelonès) que podrien afectar punts del litoral. En general serien ruixats de curta durada però de forta intensitat, localment de forma tempestuosa. Aquests ruixats, podrien durar fins a mig matí.


A partir de la tarda i nit de divendres, els ruixats reapareixerien amb més importància en zones del nord-est, localment amb tempesta i algun gra de calamarsa. No obstant, no acumularien grans quantitats.


Així doncs, a Tossa s’espera un dijous variable amb creixement de nuvolades durant la tarda i nit, que de cara a la matinada i matí de divendres es podria produir algun ruixat de curta durada però d’una certa intensitat.
Divendres, serà un dia fred, on la baixada de les temperatures es farà notar amb força i els ruixats amb possibilitat de tempesta podria afectar la població de forma més important de cara a últimes hores de divendres. A partir de dissabte, el temps es tornaria assolellat i les temperatures començaran a pujar tot i que a primeres hores de dissabte farà fred.


Model HIRLAM. Es pot apreciar clarament l'entrada de la bossa freda.

Any source

No comments:

Post a Comment