Thursday, December 18, 2008

La nevada del 1962.

Molta gent recorda l’any de la gran nevada, aquella nevada que va caure pel Nadal del 1962 en molts punts del litoral mediterrani. Alguna gent la va viure amb il·lusió, altres amb greus problemes degut a la gran quantitat de neu acumulada en tot el litoral. Altres gent, com jo, només la recorda gràcies a imatges de l’època, imatges que ens venen el cap com dos esquiadors baixant per la Plaça Catalunya de Barcelona, o alguna postal de la nostra població.

Aquella nevada, ha estat considerada com la nevada del segle XX, i a Tossa, és coneix com l’any de la gran nevada. Aquell any, si es va tenir un Nadal blanc.
.
Però perquè va passar aquella nevada?
.
En aquest mapa (mapa 1), podem apreciar la situació sinòptica de la nit del 23 al 24 de desembre d’aquell 1962, en ella, apreciem un potent anticicló (H) ubicat al nord d’Europa, amb un radi d’influència que s’allarga a tot el nord d’Europa i zona oest de Rússia. A la Mediterrània, observem una zona de baixes pressions, amb baixa relativa (T) entre Tunísia i l’illa de Sardenya. Hem de recordar, que a l’hemisferi nord, els anticiclons giren en el sentit de les agulles del rellotge i les borrasques en sentit contrari (antihorari). Si observem el mapa, podem veure que degut a aquestes rotacions, els vents a Tossa venien del nord-est, amb un llarg recorregut provinent gairebé de la mateixa Sibéria.
.
Mapa 1.

Si observem el següent mapa (mapa 2), del mateix dia i hora de l’anterior, representa la temperatura que hi havia a 850hPa, és a dir, a uns 1500 metres d’alçada. En aquest mapa, podem apreciar, com una llengua molt freda es desplaça des de terres siberianes fins a casa nostra, seguint el mateix recorregut que indicava els vents de superfície que em vist en el mapa anterior (mapa 1). Aquesta llengua d’aire siberià, ja començava a entrar pel Pirineu a -10ºC (però amb un centre en la zona de centreeuropa de -15ºC).

Mapa 2.En el mapa 3, ja corresponent al dia de Nadal (25 de desembre), podem observar com la baixa relativa ubicada entre Tunis i Sardenya s’ha aprofundit originant un flux més humit sobre el litoral català (recordar que la baixa gira contrari a les agulles del rellotge i si seguim el seu recorregut, veient que els vents agafen tota la humitat del mediterrani). Aquesta baixa, doncs, ja no porta vent tan marcats del nord-est, sinó que ja tenen un recorregut més marítim, gairebé d’est, que aporta humitat a tot el litoral espanyol que ajudada per l’aire fred en alçada i amb l’alimentació necessària que aportarà la mateixa baixa hi haurà les condicions necessàries per a la convecció i la precipitació.

Mapa 3.
En el mapa 4, correspon a la temperatura que ho trobàvem aquella nit blanca de Nadal. La bossa siberiana, ja ha baixat més de latitud empesa pel vents de nord-est en tots els nivells. Aquesta hora ja havia començat la nevada, amb uns -7ºC a 1500 metres d’alçada.

Mapa 4.
Al dia següent, tot el litoral, prelitoral, zones interiors es va despertar ben blanca, amb gruixos que superaven el mig metre d’alçada en molts punts de la costa, i entre els 20 i els 30 centímetres en la majoria d’indrets. Va estar tot la nit nevant, gent que aquella nit va acudir a la Missa del Gall, al sortir es va trobar la intensa nevada sobre els seus caps i un fred ben viu, acusat pel vent marítim que bufava de forma moderada. Realment, va ser tot un temporal de neu històric.

En el següent vídeo, teniu un clar exemple de com va quedar Tossa, imatges insòlites d’una Tossa blanca.


Any source

No comments:

Post a Comment