Tuesday, December 22, 2009

La Pluja Gelant

Ahir al matí es va produir un fenomen excepcional a casa nostra, la pluja gelant. És a dir, aquella pluja que quan cau es glaça al tocar la superfície terrestre degut a que la temperatura en superfície està per sota dels 0ºC, però en canvi, a les capes baixes de la troposfera la temperatura és positiva, originant que quan precipita ho fa en forma líquida però quan arriba al terra aquesta es glaça al trobar aquesta temperatura negativa.

Difícilment veiem aquest fenomen a Catalunya i en d’altres punts d’Espanya. Com podeu imaginar, aquest fenomen de pluja gelant crea moltíssimes complicacions en la vida quotidiana i caminar es fa difícil i conduir extremadament perillós.

Aquest fenomen es donar ahir durant el matí degut a que els anteriors dies les temperatures han estat extremadament baixes arreu de Catalunya. Aquest aire fred s’ha quedat acumulat en tota la zona interior de Catalunya. Mentrestant, va arribar ràpidament una massa de núvols d’un front càlid que deixava precipitacions. Aquest front càlid ha fet pujar la temperatura en diferents capes de la troposfera però no ha guanyat la batalla a l’aire fred acumulat dels darrers dies, el que ha originat en unes zones aquest fenomen de pluja gelant i, en d’altres, era tan l’aire fred acumular que a guanyat terreny a les capes baixes de la troposfera i aquesta precipitació ha estat neu. A partir de migdia, predominat els vent del sud, ha anat marxant tot l’aire fred i els vents més càlids i les pluges han guanyat la partida.

Us deixo un recull de fotografies sobre el fenomen de la pluja gelant i la nevada en zones de la Catalunya central.


Efectes de la Pluja Gelant. Fotos de Collbató (Jordi)



Any source

No comments:

Post a Comment