Friday, November 21, 2008

Que acabarà passant?

Ja fa dies que es comença a parlar de les baixades de les temperatures, i que l’hivern es mostrarà ben viu. Una altre cosa són les precipitacions que es puguin produir, on la gent es mostra més prudent.

Les temperatures està clar que baixarant, i molt! A Tossa, per exemple, per dimarts no s’espera que les temperatures passin dels 8 - 10ºC i que glaci a la mateixa platja. El vent de nord es farà notar, que accentuarà la sensació de fred. Ens haurem d’abrigar, i molt! I les calefaccions funcionaran nit i dia sense pausa durant uns quants dies.

Les precipitacions? En principi, segons la majoria dels models, no sortirien del Pirineu, especialment de la seva cara nord. La nevada seria important i s’acumularien gruixos importants. Aquestes situacions són difícils de predir quan encara falten alguns dies, però cal ser agosarats, ja que aquestes mateixes situacions han donat nevades en forma de ruixats en punts de la meitat nord i nord-est de Catalunya.

En principi les precipitacions no passarien del Pirineu, però és tal la força de la massa freda i el front que l’acompanya, amb humitats en alguns nivells, fins i tot, amb la formació d’una baixa al Golf de Lleó, que és molt possible veure nevadetes fora del Pirineu. La nevada del Pirineu, d eben segur que creuarà a la cara sud, i fins i tot, podria arribar a punts del nord de la Catalunya central. A la vegada, es formarien nuclis convectius en punts del nord-est que deixarien ruixats que serien de neu, a cotes de 300 metres! I en cas d’algun ruixat un xic intens podria nevar a nivell de mar en punts de la Costa Brava.

S’ha de deixar clar que queden dies, i que s’ha d’anar afinant el pronòstic, el fred està assegurat, la neu, ho anirem veient però sembla que alguna cosa tindrem.

Model UKMO. Podem veure una bossa freda de -34ºC pel dimarts al migdia. Ara mateix, tenim una de -17ºC, i les màximes no passen dels 16-17ºC i les mínimes baixen fins els 6ºC. Calculeu que pot passar amb una bossa freda de 15ºC més baixa que l'actual.
Any source

No comments:

Post a Comment