Saturday, September 13, 2008

Fredor de setembre i…llevantada?


El pas del front fred de la matinada de divendres, estancant-se la bossa freda de -22ºC sobre la vertical dels Pirineus, està originant que les temperatures aquests dies es mantinguin més baixes del que seria normal, amb una màxima de dissabte que amb prou feines ha passat dels 22ºC i unes mínimes que en aquests moments (les 4:00 de la matinada) baixen dels 13ºC.

No obstant, la bossa freda ja té tendència a retirar-se i les temperatures començarien a pujar, sobretot les diürnes. Les nocturnes, tot i que no farà la fresca d’aquestes darreres nits, es mantindran més aviat fredes. Ja podem dir, que l’estiu viu i les nits tropicals aquest 2008, ja són història. Malgrat això, durant les hores centrals del dia, el sol encara escalfarà i les temperatures s’enfilaran lleugerament per sobre dels 25ºC. Model HIRLAM. Mapa d’alçada de temperatura (5500 metres). Podem apreciar com aquesta tarda de dissabte teníem just la bossa freda sobre la vertical dels Pirineus catalans. Durant les properes hores es traslladarà cap a l’est.

Tanmateix, i mirant a llarg termini, haurem d’anar aprofitant aquests dies de temps assolellat que tindrem, ja que els models fa dies que indiquen un canvi en el temps molt important a partir de dijous. Tot sembla indicar, que una massa freda, amb un baixa relativa associada, es despenjarà i s’anirà ubicant al centre de la península, amb tendència a desplaçar-se cap a conca mediterrània. Aquest baixa relativa, es veurà alimentada per l’aportament d’aire fred en alçada que amb el seu desplaçament cap a l’est, s’alimentarà d’humitat del mediterrani i energia degut a la temperatura càlida de mar. Tot plegat, aquesta baixa es realimentaria de tal forma, que es convertiria en una baixa bastant profunda d’uns 998hPa, ubicant-se just davant la costa, impulsant vent humits de llevant, que afegit a l’aire fred en alçada, donaria origen a un final de setmana de pluges continuades, que en alguns moments, serien intenses i acumularien grans quantitats, en especial, a la meitat est. És a dir, un llevantada de primera divisió.


Model GFS. Situació esperada pel dissabte 20 a les 06 hores, amb la formació d'una baixa profunda just davant la Comunitat Valenciana que impulsaria vent humit de llevant. Si els models es compleixen, els aiguats serien noticia al llarg de dissabte. S'haurà d'està atents.

Cal remarcar, que encara queda una setmana, i que fins ben bé el dia abans no es pot saber l’abast que pot tenir la formació d’una possible llevantada, ja que sempre dependrà de la seva posició enfront la costa. Ho anirem seguint dia a dia, a veure si els models continuen indicant, com ho porten fent aquests darrers dies, aquesta possible llevantada.

Any source

No comments:

Post a Comment